Privatlivspolitik og cookies

Søg: 

The Wake
En film af Christian Lemmerz og Michael Kvium

9. februar - 4. marts 2001

The Wake er titlen på et stort anlagt mulitmedie projekt, hvor hovedelementet er en 8 timers lang stumfilm skabt af Michael Kvium og Christian Lemmerz. Filmen er baseret på James Joyce’ Finnegans Wake fra 1939, en klassiker i den moderne litteratur, der overskriver grænserne for hvad litteratur er, og hvad litteratur er i stand til. Det er på samme tid en drømmebog, en historiebog og en nekrolog. Det er næsten umuligt at sige, om det er et langt digt, et stykke prosa eller et drama. Michael Kvium og Christian Lemmerz udtaler: "Vores intentioner er, med dette gigantiske sproglandskab som basis, at skabe billeder af samme radikalitet og kompleksitet. Filmen er tænkt som et billedtæppe og en feberdrøm, en film, der venter på at opfinde sit eget billede, den egen grammatik og dens egen verden. Sigmund Freud oversatte drømme til sprog, vi ønsker at gøre det modsatte: At oversætte Joyce’s drømmesprog tilbage til billeder, for at disse kan blive en drøm om nye billeder og billedkonstruktioner."

På Horsens Kunstmuseum vises filmen som en 4-skærms projektion. Filmen er delt op i 4 dele af 2 timer, der vises samtidigt på fire vægge.
Wørzner-samlingen
Dansk kunst omkring 2. Verdenskrig

24. februar - 29. april 2001

Wørzner-samlingen består af 124 malerier, skulpturer, akvareller og pasteller, hvoraf en stor del nu vises på Horsens Kunstmuseum. Værkerne er indkøbt i perioden ca. 1939-1945 af slagtermester Max Wørzner, som havde et meget fint blik for sin samtids unge kunstnergeneration.

Høst-sammenslutningens abstrakt-ekspressionistiske kunstnere, som senere markerede sig i COBRA-gruppen, er stærkt repræsenteret af Asger Jorn, Else Alfelt, Carl-Henning Pedersen, Ejler Bille, Egill Jacobsen, Henry Heerup og den islandske kunstner Svavar Gudnason. Fra den samtidige naturalistisk-figurative Corner-gruppe er først og fremmest Erik Raadal fornemt repræsenteret med en række hovedværker.

Blandt andre fremtrædende kunstnere kan nævnes Vilhelm Lundstrøm, Egon Mathiesen, Karl Bovin, Jens Søndergaard, Richard Mortensen og Robert Jacobsen.

Samlingen er udlånt af Vejle Kunstmuseum.
Holmboe og billedskolen Det symfoniske rum

30. marts - 29. april 2001

Billedskolen bidrager til den årlige musikfestival Holmboe i Horsens med projektet „Det symfoniske rum", skabt af elever i alderen 8-16 år. Denne udstilling er et resultat af en workshop, hvor et hold elever fra Billedskolen på Horsens Kunstmuseum, har arbejdet under ledelse af billedkunstneren Jannik Broz.

Målet har været at skabe en multimedieinstallation med udgangspunkt i en fri fortolkning af Holmboes 13 symfonier. Installationens billedkunstneriske elementer har sit udgangspunkt i landskabet ved Nørrestrand i Horsens, hvor eleverne kunne opleve et urskovsagtigt og bakket landskab. Med kameraet som skitseblok blev der indfanget indtryk fra dette landskab. Med Holmboes musik i ørene omsatte eleverne disse indtryk til tegninger, der blev udgangspunkt for de spor vi ser på gibstavlerne i udstillingsrummet. Holmboes musik har været med igennem hele forløbet, både som inspiration i projektets idefase, som elevernes arbejdsmusik og endelig nu som en del af den færdige installation. Hver enkelt af Holmboes 13 symfonier kan høres i de 13 hovedtelefoner.


Horsens Kunstmuseums Venners Kunstnerpris 2001
Signe Guttormsen. Foran matskiven

24. marts - 6. maj 2001

Venneforeningens Kunstnerpris uddeles af Horsens Kunstmuseums Venner, og gives til en ung lovende billedkunster, der har markeret sig inden for de seneste år, og som muligvis vil finde vej til Horsens Kunstmuseums samlinger i de kommende år. Prisen er sponsoret af Horsens Folkeblads Fond og Familien Hede Nielsens Fond. Prisen år 2001 gik til billedkunstneren Signe Guttormsen.


Olav Christopher Jenssen
Late Palindromes and some Brown Paintings

28. april - 24. juni 2001

Udstillingen byder på et gensyn med den norske kunstner Olav Christopher Jenssen (f. 1954), der er velrepræsenteret i museets samling, og som i 1994 blev præsenteret med de viste værker på papir. Udstillingen består af værker skabt inden for det sidste år. Dels værker fra serien "Palindromes", nye værker fra serien "Brown Paintings" og endelig et par fra "Timepaintings". Olav Christopher Jenssen er i dag internationalt anerkendt og bor og arbejder i Berlin.


Form i forandring

1. september - 21. oktober 2001

Dansk design har gennem årtier stået for kvalitet - en kvalitet, der forlængst har givet dansk design international anerkendelse. Men hvordan kommer vor tids unge generation af kunsthåndværkere og designere videre i dag, hvor klassikerne fortsat står så stærkt som nogensinde? Det er dette spørgsmål, som udstillingen Form i forandring søger at besvare, vel vidende at der ikke blot findes ét rigtigt svar på spørgsmålet. Udstillingen forsøger derfor heller ikke at tegne et forkromet overblik over dansk kunsthåndværk og design i dag, men viser vort valg i form af en række punktnedslag i den frodige talentmasse, som tegner dagens danske design. I disse år sker der så meget på området, at der ret beset ville være stof til adskillige udstillinger! Udstillingens 17 yngre designere og kunsthåndværkere viser værker inden for områderne møbel- og lys design, keramik, beklædning, glas og metal. Deres formgivning skyder i vidt forskellige retninger, men de har som fællestræk det kvalitative. Her tages kærligt og uimponeret livtag med nogle af vore kendteste klassikere, som det skete i 2000 da det kongelige musselmalede porcelæn fik sin unge uhøjtidelige variant med Karen Kjældgård-Larsens „Mussel Mega". Og hvorfor overhovedet spise af porcelæn der skal vaskes op, når man kan kompostere sit service - eller spise det - som keramikeren Anne Bannick foreslår med sine spiseskaller? Fremover kan det måske blive svært at bestemme, hvor skabet skal stå - i hvert fald hvis man vælger Louise Campbells "Henslængte Klædeskabe". Dette møbel er sat i produktion, mens andre af udstillingens møbler er unika eller prototyper, der befinder sig i en udviklingsfase. Det gælder designerduoen Holmbäck & Quaade, der viser unikamøbler af tommestokke, og Ask Emil Skovgaards langbenede kommentarer til Arne Jacobsens moderne klassiker „Syveren", som det ophøjede ikon denne stol på mange måder er. En moderne variant af Dronning Margrethes tronstol kan også ses på udstillingen.Heller ikke beklædningen er ligefrem stangtøj, selvom modedesigner Annette Meyers habitsæt hænger pænt på rad og række - for materialet er hentet fra supermarkedets konsumvarer og siden bearbejdet. Ligeså utraditionelt er Alex Sozas futuristiske „intelligente" tøj, der fungerer som en forlængelse af kroppen.Glas i former, som næsten synes uladsiggørlige, præsenteres af Micha Maria Karlslund, Trine Drivsholm og Karen Lise Krabbe, mens duoen Claydies, der består af keramikerne Tine Broksø og Karen Kjældgård-Larsen, syer i det keramiske materiale, som var det stof og ikke ler.
Indenfor smykkekunsten viser Kasia Gasparski, Margaret Bridgwater, Anette Dreyer, Mette Laier Henriksen og Carolina Vallejo hvorledes de traditionelle ædelmetaller er blevet suppleret med et bredt register af andre materialer, der rækker fra silkechiffon til plexiglas og nylon. Samtidig ser vi smykker, der ikke alene traditionelt smykker kroppens ydre, men som også kan handle om identitet på et dybere plan, og som sætter fokus på andre dele af kroppen end halsen, hænderne og brystet. Udstillingen viser bl.a. smykker til så upåagtede områder som knæhasen og armhulen, smykker der fungerer som farveakupunktur og smykker der har hentet sit materiale i medicinskabet fremfor hos juveleren. Form i forandring er med andre ord en udstilling, der også viser form til forundring.


MUKA
Kunst for børn og unge

17. november - 9. december 2001

MUKA. Kunst for børn og unge, er en usædvanlig udstilling, der er „forbudt for voksne", og som giver børn og unge lejlighed til for et beskedent beløb at købe grafik skabt af en række internationale kunstnere. Men man må vælge med hjertet og ikke med hovedet, for kunstnernavnene er dækket over.Efter en 14-dages periode lukkes der for salget af grafik, og der vil være adgang for alle. Det er nu 4. gang MUKA præsenteres på Horsens Kunstmuseum.
Værker af følgende kunstnere vil kunne ses på denne udgave af MUKA
Fra Australien: Steven Cox, Terry Matassoni, Giuseppe Romeo, Jenny Watson.
Fra Belgien: Chantal Chapelle, Jacques Charlier, Leo Copers, Luc Deleu, Jus Juchtmans, Luc Tuymans, Jan Van Imschoot, Anne-Mie Van Kerckhoven.
Fra Danmark: Martin Erik Andersen, Henrik Drescher, Michael Kvium, Bjørn Nørgaard.
Fra Tyskland: Hans Peter Adamski, Martin Assig, Kazuo Katase, Bodo Korsig, Max Neumann, Boscher Nils Theodor.
Fra Holland: David Bade, Paul de Reus, Henk Visch.
Fra New Zealand: Dick Frizzell, Gavin Chilcott, Seraphine Pick, John Reynolds.
Fra USA: Rodney Alan Greenblat.


Ragna Róbertsdóttir
A Longing for Landscape

27. oktober 2001 - 6. januar 2002

Ragna Róbertsdóttir præsenteres for første gang i fuld målestok i Danmark, men er i international sammenhæng langt fra et ubeskrevet blad. Udover Island, der er hjemlandet, har de senere år bragt hende og hendes værker til Skotland, Tyskland, Norge, Frankrig, Finland, Canada, USA, Sverige, Østrig m.fl. og nu endelig Danmark.
Ragna Róbertsdóttir (f. 1945) er uddannet i Island og Sverige. Hendes kunstneriske udgangpunkt var minimalistisk skulptur, men i midten af 1990’erne tog hendes arbejder en radikal drejning. Hun forlod gulvet og indtog væggene med særegne billeder skabt af små lavastykker.Ragna Róbertsdóttir har selv skrevet følgende om sine arbejder: „Basismaterialet i mine arbejder er islandsk lava, nedkølede relikter efter vulkansk udbrud. Samlet i små stykker efter størrelse og farve, bliver de limet direkte på udstillingsvæggen, in situ. Når de bygges op på stedet i et galleri eller et museum, er de også tegn på et sted, et specielt sted, f.eks. den store vulkan Hekla, der engang blev betragtet som indgangen til Helvede. Jeg markerer dele af min verden med mine egne lokale sten. For mig er de tegn på Island og hjemme."Se på dem fra siden og de opleves næsten som monokrome, se på dem forfra og de åbner sig og skifter foran ens øjne. Mylderet bliver til mønstre og rytmer - lavaskaber. Der vil blive udgivet et katalog til udstillingen.


Det nordiske landskab

3. november - 6. januar 2001

I forbindelse med Ragna Róbertsdóttir udstilling viser Horsens Kunstmuseum en mindre særophængning af værker fra museets egen samling af landskabsmalerier suppleret med lån fra Vejle Kunstmuseum. Vi har ønsket at sætte fokus på det nordiske landskab som forskellige kunstnere har set og gengivet det. Der er tale om enkelte sporadiske nedslag indenfor nordiske landskabsmaleri, der spænder fra det detaljeret naturalistiske over det ekspressive til det stort anlagte nonfigurative udtryk. Blandt kunstnerne kan nævnes Sven Havsteen-Mikkelsen, Tróndur Patursson, Júliana Sveinsdóttir, Samuel Joensen-Mikines, Ingalvur av Reyní, Robert Dueholm Jessen, Bengt Koch, L.A. Ring, P.C. Skovgaard, Poul S. Christiansen, Karl Bovin, Jens Søndergaard, Lauritz Hartz, Poul Ekelund og fra den unge generation Peter Bonde og Sonny Tronborg.


Børn tegner Horsens Kommunes Julekort

1. december 2001 - 6. januar 2002


Julemarked

1. og 2. december 2001

Årets julemarked finder atter sted på Horsens Kunstmuseum. Vi sælger bl.a. pileflet, keramik, strik, bamser, hjemmelavet chokolade, hatte, trolde, glas, blomster/juledekorationer, trævarer, porcelæn, smykker og selvfølgelig nisser i flere variationer. Spejdergruppen Karen Jeppe skaber julestemning ved museets hovedindgang. Kunstmuseets hyggelige cafe, med udsigt til en forhåbentligt snedækket park, kan tilbyde en god frokost og kaffe med julebag.
Årets deltagere:
Jette Andersen: nisser. Annette Balle/Kirsten Stæhr: pileflet. Aase Dyrgaard: keramik. Inge Hansen: nisser. Oda Heimann: strik og bamser. Inga Jørgensen: hatte og dukker/trolde. Kirsten Kristensen: blomster/juledekorationer. Asta og Iben Piltoft: hjemmelavet chokolade og marcipanfigurer. Dina & Knud Rosenkjær: sten/smykker. Ole Tietze: trævarer/-lamper. Karenmarie Aagaard: porcelæn, glas og smykker.

Årets særudstilling i forbindelse med Julemarkedet:
Annette Balle og Kirsten Stæhr.